مهاجرت تحصیلی به ایتالیا: راهنمای جامع برای دانشجویان ایرانی

آخرین به‌روزرسانی: اردیبهشت ۱۴۰۴

مهاجرت تحصیلی به ایتالیا
مقدمه: چرا ایتالیا؟


یادمه چند سال پیش که تازه فکر مهاجرت تحصیلی به سرم زده بود، اصلاً ایتالیا توی لیست گزینه‌هام نبود! همش آلمان و کانادا و استرالیا رو بررسی می‌کردم. اما یه روز با یکی از دوستام که دانشگاه بولونیا درس می‌خوند حرف زدم و حسابی ذهنم رو به این کشور زیبا و پر از فرصت جلب کرد.
راستش رو بخوای، ایتالیا یکی از اون مقصدهاییه که خیلی از دانشجوهای ایرانی ازش غافل می‌شن، در حالی که شاید یکی از بهترین گزینه‌ها باشه! دانشگاه‌های با کیفیت، هزینه‌های نسبتاً مناسب (در مقایسه با کشورهای انگلیسی زبان)، فرهنگ غنی، آب و هوای عالی و البته غذاهای خوشمزه‌ش، ایتالیا رو به یه مقصد فوق‌العاده برای تحصیل تبدیل کرده.
توی این مقاله می‌خوام همه چیزهایی که باید درباره مهاجرت تحصیلی به ایتالیا بدونید رو باهاتون به اشتراک بذارم. از مزایا و چالش‌ها گرفته تا مراحل دقیق اپلای و کارهایی که باید انجام بدین. پس اگه به فکر ادامه تحصیل توی کشور پیتزا و پاستا هستین، تا آخر این مقاله با من همراه باشید!


مزایای تحصیل در ایتالیا


۱. کیفیت بالای آموزش
نمی‌دونم می‌دونستید یا نه، ولی ایتالیا یکی از قدیمی‌ترین سیستم‌های دانشگاهی دنیا رو داره. دانشگاه بولونیا که سال ۱۰۸۸ تأسیس شده، قدیمی‌ترین دانشگاه در حال فعالیت دنیاست! دانشگاه‌های ایتالیا کیفیت علمی بالایی دارن و خیلی‌هاشون توی رنکینگ‌های جهانی جایگاه خوبی دارن.
مثلاً دانشگاه پلی‌تکنیک میلان در رشته‌های مهندسی، دانشگاه بوکونی میلان در رشته‌های اقتصاد و مدیریت، و دانشگاه سپینزای رم در علوم انسانی از بهترین‌های دنیا هستن.
یکی از دوستام، سارا، که الان معماری می‌خونه توی دانشگاه فلورانس، همیشه می‌گه: "اینجا یاد گرفتن معماری فقط سر کلاس نیست، کل شهر یه کلاس درسه! هر روز که قدم می‌زنم بین این همه بنای تاریخی، انگار دارم با بزرگترین معمارهای تاریخ درس می‌خونم."


۲. هزینه‌های مناسب‌تر نسبت به سایر کشورهای اروپایی
یکی از دلایلی که باعث میشه ایتالیا انتخاب خوبی باشه، هزینه‌های نسبتاً مناسب‌تره. شهریه دانشگاه‌های دولتی ایتالیا در مقایسه با کشورهایی مثل انگلیس، آمریکا یا حتی هلند خیلی کمتره.
شهریه سالانه دانشگاه‌های دولتی ایتالیا بین ۹۰۰ تا ۴۰۰۰ یورو متغیره، که البته بستگی به دانشگاه، رشته و مقطع تحصیلی داره. مضاف بر این، خیلی از دانشگاه‌ها بر اساس وضعیت مالی دانشجو، سیستم شهریه پلکانی دارن و حتی برای دانشجوهای با نمرات بالا، بورسیه‌های تحصیلی هم ارائه می‌دن.
علی، یکی از دوستام که داره توی دانشگاه تورین فیزیک می‌خونه، پارسال تونست با معدل بالا یه بورسیه ۳۰۰۰ یورویی بگیره که تقریباً کل شهریه‌ش رو پوشش داد!


۳. تنوع برنامه‌های تحصیلی به زبان انگلیسی
شاید فکر کنید که برای تحصیل توی ایتالیا حتماً باید ایتالیایی بلد باشید. خب، این درست نیست! درسته که یادگیری ایتالیایی برای زندگی روزمره خیلی کمک می‌کنه، اما خیلی از دانشگاه‌های ایتالیا، خصوصاً در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا، برنامه‌های تحصیلی به زبان انگلیسی ارائه می‌دن.
مریم که الان مدیریت بین‌الملل می‌خونه توی دانشگاه بوکونی میلان، می‌گه: "من با اینکه یه کلمه ایتالیایی بلد نبودم، اومدم اینجا و مشکلی نداشتم چون همه کلاس‌هام به انگلیسیه. البته الان بعد دو سال، کم کم دارم ایتالیایی هم یاد می‌گیرم و خیلی به روابط اجتماعیم کمک کرده."


۴. فرهنگ غنی و کیفیت زندگی بالا
ایتالیا فقط تحصیل نیست، یه تجربه زندگی کامله! از غذاهای فوق‌العاده گرفته تا تاریخ و هنر و معماری، همه چیز اینجا برای لذت بردن آماده‌است. تصور کنید بعد از یه روز پر از کلاس، برید یه قهوه اسپرسو توی یه میدون تاریخی بخورید و غروب آفتاب رو تماشا کنید.
محمد که سال سوم پزشکی توی ناپله، می‌گه: "من اولش فقط به خاطر تحصیل اومدم، اما الان عاشق سبک زندگی اینجا شدم. اینکه می‌تونی آخر هفته‌ها با قطار بری ونیز یا رم رو ببینی، یا اینکه بعد از امتحانات یه سفر کوتاه به توسکانی داشته باشی، چیزیه که به هیچ وجه توی ایران نمی‌تونستم تجربه کنم."


۵. فرصت‌های شغلی و امکان اقامت پس از تحصیل
یکی دیگه از مزیت‌های تحصیل در ایتالیا، فرصت‌های شغلی خوبی هست که بعد از فارغ‌التحصیلی می‌تونید داشته باشید. ایتالیا به خاطر صنایع مد، خودروسازی، گردشگری، و البته تکنولوژی، فرصت‌های شغلی متنوعی رو برای فارغ‌التحصیلان فراهم می‌کنه.
علاوه بر این، دانشجویان بین‌المللی بعد از فارغ‌التحصیلی می‌تونن برای یک سال ویزای جستجوی کار دریافت کنن. اگه توی این مدت کار پیدا کنن، می‌تونن ویزای کاری و بعدش اقامت دائم بگیرن.
نیما که الان توی یه شرکت مهندسی توی میلان کار می‌کنه، میگه: "من بعد از تموم شدن ارشدم، با ویزای جستجوی کار موندم و خوشبختانه ۴ ماه بعد یه کار خوب پیدا کردم. الان دو ساله که توی ایتالیا کار می‌کنم و دارم برای اقامت دائم اقدام می‌کنم."

چالش های مهاجرت تحصیلی به ایتالیا

چالش‌های تحصیل در ایتالیا

 


خب، همه چی که گل و بلبل نیست! بذارید یکم هم از چالش‌های تحصیل توی ایتالیا بگم تا با چشم باز تصمیم بگیرید.


۱. مشکل زبان
اگرچه برنامه‌های انگلیسی زبان زیادی وجود داره، اما برای زندگی روزمره و ارتباط با مردم محلی، دونستن زبان ایتالیایی خیلی مهمه. متأسفانه خیلی از ایتالیایی‌ها، مخصوصاً نسل قدیمی‌تر، انگلیسی صحبت نمی‌کنن و این می‌تونه گاهی باعث سردرگمی بشه.
لیلا که توی شهر کوچیک پروجا درس می‌خونه، می‌گه: "من اوایل حتی برای خرید ساده‌ترین چیزها از سوپرمارکت هم مشکل داشتم. تا یاد گرفتم چطور به ایتالیایی بگم 'نون' یا 'شیر'، کلی طول کشید!"


۲. بوروکراسی پیچیده
یکی از بزرگترین چالش‌های زندگی در ایتالیا، سیستم اداری پیچیده و کُنده. از گرفتن ویزا و اقامت گرفته تا ثبت‌نام دانشگاه و افتتاح حساب بانکی، همه چیز می‌تونه زمان‌بر و گاهی گیج‌کننده باشه.
حسین که سال دومه توی رم تحصیل می‌کنه، می‌گه: "من برای گرفتن کد مالیاتی (codice fiscale) که برای همه چیز لازمه، سه بار رفتم اداره مهاجرت! هر بار یه مدرک جدید می‌خواستن. صبر و حوصله زیادی لازمه اینجا."


۳. مشکلات مالی و هزینه‌های زندگی
با اینکه شهریه دانشگاه‌های ایتالیا نسبتاً مناسبه، اما هزینه‌های زندگی، مخصوصاً توی شهرهای بزرگ مثل میلان، رم و فلورانس، می‌تونه بالا باشه. اجاره خونه، غذا و حمل و نقل هزینه‌های اصلی هستن.
زهرا که توی میلان زندگی می‌کنه، می‌گه: "من برای یه اتاق توی خونه اشتراکی ماهی ۵۰۰ یورو می‌دم، که با هزینه‌های غذا و رفت و آمد، ماهانه حدود ۹۰۰ یورو خرج دارم. خیلی از دوستام مجبورن همزمان با تحصیل، کار پاره وقت هم داشته باشن."


۴. تفاوت‌های فرهنگی
زندگی توی هر کشور خارجی با چالش‌های فرهنگی همراهه و ایتالیا هم استثنا نیست. تفاوت در سبک زندگی، ارتباطات اجتماعی و حتی ساعات کاری، می‌تونه گاهی گیج‌کننده باشه.
رضا که سه ساله توی ایتالیا زندگی می‌کنه، می‌گه: "من هنوز عادت نکردم که اینجا همه چیز از ساعت ۱ تا ۴ بعدازظهر تعطیله! اوایل خیلی اذیت می‌شدم چون می‌رفتم خرید و می‌دیدم همه مغازه‌ها بسته‌ان. یا اینکه شام خوردن ساعت ۹ شب برام خیلی عجیب بود."


سیستم آموزشی ایتالیا و مقاطع تحصیلی

 


حالا بیاید نگاهی به سیستم آموزشی ایتالیا و مقاطع تحصیلی بندازیم تا بهتر بتونید برنامه‌ریزی کنید.


مقطع کارشناسی (Laurea Triennale)


دوره کارشناسی در ایتالیا معمولاً ۳ سال طول می‌کشه و به دانشجویان ۱۸۰ واحد ECTS ارائه میشه. متأسفانه برنامه‌های کارشناسی به زبان انگلیسی محدودتر هستن، و اکثراً به زبان ایتالیایی ارائه میشن. البته رشته‌های بین‌المللی مثل مدیریت بازرگانی، گردشگری و مهندسی کامپیوتر، اغلب به انگلیسی هم ارائه میشن.
مقطع کارشناسی ارشد (Laurea Magistrale)


دوره کارشناسی ارشد ۲ سال طول می‌کشه و ارزش ۱۲۰ واحد ECTS داره. خوشبختانه، تعداد برنامه‌های کارشناسی ارشد به زبان انگلیسی خیلی بیشتره و گزینه‌های متنوعی وجود داره. این مقطع بیشترین محبوبیت رو بین دانشجویان بین‌المللی داره.
مقطع دکترا (Dottorato di Ricerca)


دوره دکترا معمولاً ۳ تا ۴ سال طول می‌کشه و بیشتر تمرکزش روی تحقیق و پژوهشه. اکثر برنامه‌های دکترا به زبان انگلیسی ارائه میشن و بسیاری از اونها بورسیه هم دارن.
سینا که دانشجوی دکترای فیزیک نظری در دانشگاه پیزاست، می‌گه: "من ماهانه ۱۲۰۰ یورو بورسیه می‌گیرم که هزینه‌های زندگیم رو پوشش میده. همین باعث شده بتونم روی تحقیقم تمرکز کنم بدون اینکه نگران مسائل مالی باشم."


مراحل اپلای برای دانشگاه‌های ایتالیا

 


خب، حالا که با مزایا و چالش‌ها آشنا شدید، بیاید ببینیم دقیقاً چه مراحلی رو باید طی کنید تا بتونید در یکی از دانشگاه‌های ایتالیا تحصیل کنید.


۱. انتخاب رشته و دانشگاه
اولین و مهم‌ترین قدم، انتخاب رشته و دانشگاه مناسبه. شما باید با توجه به علاقه، توانایی‌ها و البته بودجه‌تون، دانشگاه و رشته مناسب رو انتخاب کنید. برای این کار می‌تونید از سایت‌هایی مثل Study in Italy یا Universitaly استفاده کنید که اطلاعات کاملی درباره دانشگاه‌ها و رشته‌ها دارن.
برای مقایسه بهتر، می‌تونید از رنکینگ‌های جهانی مثل QS World University Rankings یا Times Higher Education هم استفاده کنید.
مینا که الان دانشجوی معماری در ونیزه، می‌گه: "من قبل از اپلای، یه لیست از ۱۰ تا دانشگاه و رشته‌ای که دوست داشتم درست کردم. بعد شروع کردم به بررسی دقیق شرایط پذیرش، هزینه‌ها و محیط دانشگاه‌ها. آخرش به سه تا دانشگاه اپلای کردم و خوشبختانه از هر سه تا پذیرش گرفتم!"


۲. بررسی شرایط پذیرش

هر دانشگاه و هر رشته، شرایط پذیرش خاص خودش رو داره. اما به طور کلی، برای تحصیل در ایتالیا به این مدارک نیاز دارید:

  • مدرک تحصیلی قبلی (دیپلم برای کارشناسی، لیسانس برای ارشد)
  • ریز نمرات دوره قبلی
  • مدرک زبان (معمولاً IELTS با نمره حداقل ۵.۵ یا TOEFL با نمره حداقل ۷۰ برای دوره‌های انگلیسی زبان، و CILS یا CELI برای دوره‌های ایتالیایی)
  • انگیزه‌نامه (SOP)
  • توصیه‌نامه (بعضی از دانشگاه‌ها)
  • رزومه تحصیلی

برای برخی رشته‌ها مثل پزشکی، معماری یا هنر، ممکنه آزمون ورودی یا ارائه نمونه کار هم لازم باشه.
علی، دانشجوی ارشد مهندسی مکانیک، می‌گه: "من برای اپلای به دانشگاه پلی‌تکنیک تورین، علاوه بر مدارک معمول، باید نمونه پروژه‌های قبلیم رو هم ارسال می‌کردم. همچنین یه مصاحبه آنلاین هم داشتم که خوشبختانه خوب پیش رفت."


۳. تأیید مدارک تحصیلی (Dichiarazione di Valore)
یکی از مهم‌ترین مراحل برای دانشجوهای ایرانی، گرفتن تأییدیه مدارک تحصیلیه که بهش "دیکیارازیونه دی والوره" می‌گن. برای این کار باید:

  • اول مدارک تحصیلیتون رو به تأیید وزارت علوم و وزارت امور خارجه ایران برسونید
  • بعد مدارک رو ترجمه رسمی کنید (به ایتالیایی یا انگلیسی)
  • در نهایت، مدارک رو به سفارت یا کنسولگری ایتالیا ببرید تا تأیید نهایی رو بگیرید

این مرحله معمولاً زمان‌بر و پر دردسره، پس حتماً از قبل برنامه‌ریزی کنید.
مریم که تازه این مراحل رو طی کرده، می‌گه: "من برای گرفتن تأییدیه مدارکم حدود ۳ ماه وقت گذاشتم. مدام این اداره و اون اداره می‌رفتم و کلی کاغذبازی بود. توصیه می‌کنم حداقل ۶ ماه قبل از ددلاین اپلای شروع کنید."


۴. اپلای آنلاین
بعد از آماده کردن همه مدارک، باید از طریق سایت دانشگاه مورد نظرتون اپلای کنید. بعضی از دانشگاه‌ها سیستم اپلای مستقیم دارن، و بعضی دیگه از پورتال Universitaly استفاده می‌کنن. معمولاً باید یه فرم آنلاین پر کنید و مدارکتون رو آپلود کنید. در بعضی موارد، باید هزینه‌ای هم برای بررسی درخواست پرداخت کنید (بین ۳۰ تا ۱۰۰ یورو).
نکته مهم: ددلاین‌های اپلای در ایتالیا خیلی متفاوته و بستگی به دانشگاه و رشته داره. معمولاً برای ترم پاییز (که از سپتامبر یا اکتبر شروع میشه)، ددلاین‌ها بین فوریه تا جولای هستن.
احمد، دانشجوی ارشد اقتصاد، می‌گه: "من اشتباه بزرگی کردم! فکر می‌کردم مثل بقیه کشورها، همه دانشگاه‌های ایتالیا ددلاین مشابهی دارن. وقتی فهمیدم دانشگاه مورد نظرم ددلاینش خیلی زودتره، دیگه دیر شده بود و یک سال عقب افتادم. حتماً از همون اول ددلاین‌ها رو چک کنید!"


۵. دریافت پذیرش و اقدام برای ویزا
بعد از اینکه درخواستتون بررسی شد، دانشگاه نتیجه رو بهتون اعلام می‌کنه. اگه پذیرش گرفتید، یه نامه پذیرش براتون ارسال میشه که برای درخواست ویزا لازمه.
برای گرفتن ویزای دانشجویی ایتالیا (نوع D)، باید به سفارت یا کنسولگری ایتالیا مراجعه کنید. مدارک لازم معمولاً شامل:

  • فرم درخواست ویزا
  • پاسپورت معتبر
  • عکس پاسپورتی
  • نامه پذیرش از دانشگاه
  • بیمه سفر
  • مدرک تمکن مالی (برای نشون دادن اینکه می‌تونید هزینه‌های تحصیل و زندگی رو تأمین کنید، حداقل حدود ۵۰۰-۶۰۰ یورو برای هر ماه)
  • رزرو بلیط هواپیما
  • مدرک محل اقامت در ایتالیا (رزرو هتل برای روزهای اول یا قرارداد اجاره)

فاطمه که تازه ویزاش رو گرفته، می‌گه: "من برای گرفتن ویزا حدود ۳ هفته منتظر موندم. مهم‌ترین قسمتش اثبات تمکن مالی بود. من یه حساب ارزی باز کردم و بهشون نشون دادم که برای یک سال پول کافی دارم. خوشبختانه مشکلی پیش نیومد و ویزام صادر شد."


۶. آماده شدن برای سفر


بعد از گرفتن ویزا، باید برای سفر آماده بشید. چند تا کار مهم هست که باید انجام بدید:

 

  • رزرو بلیط (سعی کنید حداقل یک هفته قبل از شروع ترم برسید تا برای کارهای اداری وقت داشته باشید)
  • پیدا کردن محل اقامت (می‌تونید از خوابگاه دانشگاه، آپارتمان اشتراکی یا اجاره خونه مستقل استفاده کنید)
  • بیمه درمانی (می‌تونید بیمه خصوصی بگیرید یا در سیستم بهداشت ملی ایتالیا ثبت‌نام کنید)
  • تبدیل پول و افتتاح حساب بانکی

محسن که تازه رسیده میلان، می‌گه: "من خیلی دیر به فکر خونه افتادم و مجبور شدم دو هفته توی هتل بمونم که خیلی گرون تموم شد. توصیه می‌کنم از ۲-۳ ماه قبل دنبال خونه باشید و از سایت‌هایی مثل Housing Anywhere یا Spotahome استفاده کنید."

محل سکونت بعد از مهاجرت تحصیلی
پیدا کردن محل اقامت در ایتالیا

 


جا داره که یکم بیشتر درباره پیدا کردن خونه توی ایتالیا صحبت کنیم، چون این یکی از مهم‌ترین و چالش‌برانگیزترین قسمت‌های مهاجرت تحصیلی به ایتالیاست.
گزینه‌های مختلف اقامت


۱. خوابگاه دانشجویی (Studentato)


اکثر دانشگاه‌های ایتالیا خوابگاه دارن که معمولاً ارزون‌ترین گزینه‌ست. البته تعداد اتاق‌ها محدوده و معمولاً اولویت با دانشجوهای بورسیه یا کم‌درآمده. برای درخواست خوابگاه باید از طریق سایت دانشگاه یا اداره خدمات دانشجویی (DSU) اقدام کنید.
ندا که توی خوابگاه دانشگاه پادوا زندگی می‌کنه، می‌گه: "من ماهی ۲۵۰ یورو برای یه اتاق توی خوابگاه می‌دم که شامل اینترنت و هزینه‌های آب و برق هم میشه. بهترین مزیتش اینه که با دانشجوهای دیگه آشنا میشی و دوست‌های زیادی پیدا می‌کنی."


۲. خونه اشتراکی (Appartamento condiviso)


این گزینه بین دانشجوها خیلی محبوبه. شما می‌تونید یه اتاق توی یه آپارتمان مشترک با چند دانشجوی دیگه اجاره کنید. هزینه‌ها معمولاً بین ۳۰۰ تا ۶۰۰ یورو در ماهه، بسته به شهر و منطقه.
سایت‌هایی مثل Idealista، Immobiliare، Housing Anywhere و Facebook Marketplace منابع خوبی برای پیدا کردن خونه اشتراکی هستن.
امیر که توی رم با دو تا دانشجوی دیگه هم‌خونه‌ست، می‌گه: "ما یه آپارتمان سه خوابه نزدیک دانشگاه گرفتیم و هر کدوم ماهی ۴۵۰ یورو می‌دیم. هزینه‌های آب و برق و اینترنت هم روش میاد که حدود ۵۰-۶۰ یورو میشه."


۳. اجاره مستقل


اگه دنبال استقلال بیشتر هستید، می‌تونید یه آپارتمان کوچیک برای خودتون اجاره کنید. البته این گزینه گرون‌تره و معمولاً بین ۶۰۰ تا ۱۲۰۰ یورو در ماه هزینه داره.
نکات مهم درباره اجاره خونه در ایتالیا:

  • معمولاً برای اجاره نیاز به ودیعه دارید (معادل ۱ تا ۳ ماه اجاره)
  • قراردادها معمولاً ۴+۴ ساله یا ۳+۲ ساله هستن، اما برای دانشجوها قراردادهای کوتاه‌مدت‌تر هم وجود داره
  • حتماً قرارداد رسمی ببندید و ثبتش کنید تا بتونید برای اقامت از اون استفاده کنید
  • قبل از امضای قرارداد، همه چیز رو خوب چک کنید (وسایل خونه، هزینه‌های جانبی و...)

 

سارا که تجربه چند بار خونه عوض کردن داره، می‌گه: "اولین باری که اومدم ایتالیا، سر یه خونه کلاه سرم رفت چون قرارداد درست و حسابی نداشتم. حالا همیشه قبل از هر چیزی قرارداد رسمی می‌بندم و همه چیز رو با جزئیات می‌نویسیم."
تجربه زندگی دانشجویی در ایتالیا
حالا که با مراحل مهاجرت تحصیلی و پیدا کردن خونه آشنا شدید، بذارید یکم از تجربه واقعی زندگی دانشجویی در ایتالیا بگم.
زندگی روزمره دانشجویی
زندگی دانشجویی در ایتالیا ترکیبی از درس خوندن، گشت و گذار و لذت بردن از فرهنگ غنی این کشوره. روزهای معمول با یه صبحونه ایتالیایی (معمولاً کاپوچینو و کورنتو یا همون کروسان) شروع میشه، بعدش کلاس‌ها و در نهایت، وقت گذروندن با دوستان در کافه‌ها و رستوران‌های دانشجویی.
پارسا که دانشجوی معماری در فلورانسه، می‌گه: "من عاشق این ریتم زندگی شدم. صبح‌ها کلاس دارم، ظهر معمولاً با دوستام توی کافه تریای دانشگاه ناهار می‌خوریم، بعدازظهرها یا کتابخونه میرم یا توی شهر قدم می‌زنم و از معماری‌های قشنگش ایده می‌گیرم."


هزینه‌های زندگی ماهانه در ایتالیا


برای اینکه بتونید بهتر برنامه‌ریزی کنید، یه تخمین از هزینه‌های ماهانه زندگی دانشجویی در ایتالیا براتون آوردم:

  • اجاره خونه: ۳۰۰-۶۰۰ یورو (بسته به شهر و نوع اقامت)
  • غذا و خوراکی: ۱۵۰-۲۵۰ یورو
  • حمل و نقل: ۳۰-۵۰ یورو (با کارت دانشجویی تخفیف می‌گیرید)
  • تلفن و اینترنت: ۲۰-۳۰ یورو
  • تفریح و سرگرمی: ۱۰۰-۲۰۰ یورو
  • کتاب و لوازم تحصیلی: ۳۰-۵۰ یورو

در مجموع، باید ماهانه بین ۶۰۰ تا ۱۲۰۰ یورو برای زندگی در نظر بگیرید، که البته بستگی به شهر و سبک زندگیتون داره.
زهرا، دانشجوی دکترا در تورین، می‌گه: "من ماهی حدود ۸۰۰ یورو خرج دارم. با بورسیه‌ای که می‌گیرم و کار پاره وقتی که دارم، راحت از پسش برمیام. اوایل خیلی سخت بود چون با فرهنگ صرفه‌جویی اینجا آشنا نبودم، اما کم کم یاد گرفتم چطوری با بودجه‌م کنار بیام."


کار دانشجویی


طبق قوانین ایتالیا، دانشجویان بین‌المللی اجازه دارن حداکثر ۲۰ ساعت در هفته کار کنن. شغل‌های رایج برای دانشجوها شامل:

  • تدریس خصوصی (خصوصاً زبان انگلیسی یا فارسی)
  • کار در کافه‌ها و رستوران‌ها
  • دستیار پژوهشی یا آموزشی در دانشگاه
  • مترجم یا مفسر
  • کارآموزی در شرکت‌های مرتبط با رشته تحصیلی

نکته مهم اینه که پیدا کردن کار بدون دونستن زبان ایتالیایی سخته، پس اگه قصد کار دارید، حتماً زبان ایتالیایی یاد بگیرید.
علی که همزمان با تحصیل توی یه کافه کار می‌کنه، می‌گه: "من ۱۵ ساعت در هفته کار می‌کنم و ساعتی ۸ یورو می‌گیرم. اوایل خیلی سخت بود چون ایتالیاییم خوب نبود، اما الان بهتر شده و حتی با مشتری‌ها هم می‌تونم صحبت کنم."


نتیجه‌گیری


خب، بیاید یه جمع‌بندی از همه چیزهایی که گفتیم داشته باشیم. مهاجرت تحصیلی به ایتالیا یه تصمیم بزرگ و مهمه که نیاز به برنامه‌ریزی دقیق و آمادگی کامل داره. این کشور زیبا با تاریخ و فرهنگ غنی‌اش، دانشگاه‌های با کیفیت و هزینه‌های نسبتاً مناسب‌تر نسبت به کشورهای انگلیسی زبان، می‌تونه گزینه خوبی برای ادامه تحصیل باشه.
درسته که چالش‌هایی مثل زبان، بوروکراسی پیچیده و تفاوت‌های فرهنگی وجود داره، اما با آمادگی قبلی و صبر و حوصله می‌تونید بر این مشکلات غلبه کنید و یه تجربه فوق‌العاده از زندگی و تحصیل در ایتالیا داشته باشید.
یادتون باشه که مهاجرت تحصیلی فقط درس خوندن نیست، بلکه یه فرصت برای رشد شخصی، آشنایی با فرهنگ‌های جدید و ساختن آینده‌ای بهتره. خیلی از دانشجوهای ایرانی که به ایتالیا رفتن، نه تنها از نظر علمی پیشرفت کردن، بلکه به لحاظ شخصیتی هم رشد قابل توجهی داشتن.
من خودم وقتی سه سال پیش به ایتالیا اومدم، فکر می‌کردم فقط یه مدرک می‌گیرم و برمی‌گردم. اما الان می‌بینم که چقدر دیدم نسبت به دنیا عوض شده و چقدر چیزهای جدید یاد گرفتم. از غذاپختن و زبان جدید گرفته تا مستقل زندگی کردن و حل مشکلات روزمره.
نکته آخر اینکه، اگه تصمیم به مهاجرت تحصیلی به ایتالیا گرفتید، حتماً از قبل به اندازه کافی تحقیق کنید، با دانشجوهایی که الان اونجا هستن در ارتباط باشید و سعی کنید همه جوانب رو در نظر بگیرید. این سفر پر از چالش، اما در نهایت پر از دستاورد و خاطرات خوب خواهد بود.
امیدوارم این مقاله تونسته باشه دید کاملی از مهاجرت تحصیلی به ایتالیا بهتون بده و در تصمیم‌گیری کمکتون کنه. اگه هنوز سوال یا ابهامی دارید، می‌تونید توی بخش نظرات بپرسید یا با دانشجوهای فعلی ایتالیا در شبکه‌های اجتماعی ارتباط بگیرید.
موفق باشید و سفر خوشی داشته باشید! ????????✈️????

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Comments on “مهاجرت تحصیلی به ایتالیا: راهنمای جامع برای دانشجویان ایرانی”

Leave a Reply

Gravatar